top of page
Datorer

Tekniken i vår vardag

Datorer och mobiler

Computer Screens

Elarbeten och belysning påverkas allt mer av datorer och IT. Då vi på Defero arbetar med båda teknikerna har vi här en sida som beskriver datatekniken i våra hem

Datorn är enkel för den som växt upp med den och sättet att använda den har utvecklats till att inte längre vara tekniskt utan genom symboler bli väldigt enkel och något som alla med lite introduktion kan använda. Har man inte denna introdukktion som de flesta får i skolan idag kan det dock verka skrämmande tekniskt. Men lugn, vem som helst klarar att hantera en dator idag. Det behövs bara lite introduktion och vana.


Mobilen är i princip samma sak som datorn idag, från att ha varit i huvudsak en telefon är den nu ett verktyg som klarar allt och håller på att slå ut datorn som det huvudsakliga IT-verktyget. Den fungerar i stort sett på samma sätt med en mängd appar (program) som man använder för att nå olika funktioner. Många av dessa appar är samma på mobil och PC. Det som skiljer är det bakomliggande systemet som styr enheten. Det finns idag i huvudsak fyra stora system, Microsoft Windows och Apple OSX för datorer samt Googles Android och Apples OSI för mobiler och läsplattor.

Dessa system har blivit mer och mer lika genom åren så idag är det inga större problem att byta från en till en annan, det är mer en smaksak om vilket märke man väljer. Apparna är i stort sett desamma men en sak man bör vara uppmärksam på är att det kan vara besvärligt att flytta innehåll mellan olika system, viktiga data bör man försäkra sig om att det går innan köp och gärna utkräva ett löfte från säljjaren att de fixar detta.

Appen som används allra mest idag är webbläsaren, d v s den appen som går ut på olika Internetsidor och hämtar information som presenteras snyggt på mobilen eller datorn. Här gör man bankärenden, sina mail och beställer sina varor på nätet eller till och med tittar på film eller TV. Den finns i lite olika utförande men gör i stort sett samma sak, de vanligaste är Google Chrome, Microsoft Edge och Apples Safari men det finns många fler. Sedan finns det appar för olika specialfunktioner som ordbehandling, kalkyl eller identifiering (Bank-ID). Många appar gör samma jobb som webbläsaren men lite mer specialinriktat. Nya appar hämtar man ner med andra appar, Google Play för Android, Appstore för Apple och Micriosoft store för Windows.

Smart TV

Smart TV
Image by freestocks

Den gamla "Tjock-TV:n" har lämnat oss, istället har en ny typ av tunn TV kommit, den har mycket stora likheter med mobilerna med appar där du styr vad du kan titta på eller lyssna till. Denna TV är också Internetansluten och kan kommunicera med mobiler och datorer. Med rätt apparater och appar kan du öppna ett program i din mobil och skicka ut det till TV:n.

Tyvärr är TV-världen inte lika standardiserad som mobilerna och det finns en mängd olika system från olika tillverkare. Det besvärliga är att apptillverkarna inte klarar av att stödja alla dessa system så utbudet av appar är starkt begränsad till vissa modeller av TV. Samsung som är en av de stora har valt att göra ett eget system liksom LG och Philips. Nu har dock Google givit ut ett ANdroid-system även för TV och det finns hopp om att även denna marknad skall likriktas.

För den som inte vill slänga ut sin gamla, fullt fungerande TV har Google tagit fram en liten billig apparat som man kan ansluta till den gamla TV:n och skicka ljud och bild till TV:n även om den inte är "smart". Detta system kallas Google Chromecast och finns hos alla som handlar med TV.

Hemautomation

Hemautomatik

thomas-kolnowski-ljG19qhTzZQ-unsplash.jp

Hemautomation har kommit starkt de senaste åren och det utvecklas allt mer. Än så länge är tekniken relativt omogen och det är mycket experimenterande för att se vad marknaden vill ha och vad som fungerar bäst. 

I huvudsak handlar det om att styra enheter i hemmet, allt från vitvaror så som kyl, frys kaffebryggare och tvättmaskiner till ljud och bildenheter som videokameror, mikrofoner, musikspelare och TV men också mindre enheter som vågar, lås, lampor eller vägguttag. Olika former av givare har också utvecklats för att detektera temperatur, rörelse, vibrationer eller ljus. Genom att koppla ihop alla  dessa med smartphones, bilar och någon form av dator kan man få en intelligent styrning och övervakning av hemmet.

I och med att det är en teknik under utveckling är det tunt med standards än så länge, det är mest kommersiella intressen som driver utvecklingen och det finns en stor mängd produkter på marknaden, dock kräver många av dessa att man håller sig till det företagets produkter. Dock har det på senare år börjat dyka upp standards genom att de stora företagen enas om tekniker som kan få deras produkter att fungera över företagsgränser. 

För att kunna styra mindre enheter krävs någon form av kommunikation med dessa, de första produkterna utnyttjade radio eller IR-ljus som till exempel fjärrkontroller eller temperaturgivare. Då radiosändare är relativt strömkrävande och många enheter inte har någon kabelanslutning blev livslängden på batterier ett problem. Man gick då över till en mindre strömkrävande teknik och de stora producenterna enades om ett protokoll som kallas Zigbee. Den gemensamma organisationen Zigbee Alliance har stöd från företag som Apple, Amazon, Google, Samsung, Huawei, Assa Abloy och Svenska IKEA men många fler använder tekniken som till exempel Philips och Osram.

Ett annat protokoll som blev brett använt var det som kallas Z-vawe, en teknik som länge ägdes av det företag som tagit fram det. På senare tid har även detta öppnats upp. Väljer man att blanda produkter med de båda teknikerna måste man tänka på att de olika enheterna inte kan "tala" med varandra utan man måst ha en gateway med stöd för båda protokollen vilket är relativt ovanligt.

På senare tid har det blivit allt vanligare att bygga in Wi-fi direkt i många enheter som har strömförsörjning som till exempel lampor, strömbrytare och vitvaror och det finns ett enormt stort utbud av mindre leverantörer men tyvärr ännu ingen gemensam standard på funktionsnivå så köper man produkter från olika tillverkare så tvingas man ha flera appar för styrning i sin smartphone. Ett företag som tagit ledning i att försöka integrera alla dessa är Tuya som bygger gateways där man kan ansluta väldigt många fabrikat och det antalet växer ständigt.

Några stora företag har också tagit fram produkter som utnyttjar artificiell intelligens (AI) för att till exempel med röststyrning kontrollera hemmet, exempel på stora sådana är Google Home, Samsung Smart things, Amazon Alexa eller Apple Homekit. Med dessa kan du till exempel tända och släck ljuset eller ändra volymen eller kanalen på TV:n. Det kan finnas integrationer mellan dessa olika system men då får man räkna med att tappa funktionalitet och en relativt komplicerad konfiguration.

När det gäller TV och röststyrning så finns det funktionalitet för många märken och modeller, dock med varierande kvalitet. De TV som idag fungerar bäst är TV med Android-TV system tillsammans med Google Home. Detta är inte förvånande eftersom Google utvecklar Android.

De flesta stora förutom Samsung tillverkar idag Android-TV. Det går också att koppla en billig Android-TV box till din befintliga TV.

Är du intresserad av att experimentera lite med hemautomatik så finns det en billig lösning som bygger på öppna standard utan licenskostnader.

Tryck på knappen till höger för att komma till en installationsanvisning.

Om du hellre går på färdiga lösningar kan du välja vår sida till vänster. Ett kapitel om röststyrning hittar du under Tekniken i menyn

Telefon

Från telefon till chatt

Walk with friends

Det är inte bara gamla TV:n som är på väg ut, även telefonen håller på att lämna oss, faktum är att många företag inte längre lägger ut telefonnummer utan kommunicerar enbart via chat och E-post. Än så länge finns dock gamla telefonsystemet inbyggt i alla mobiler men det är en tidsfråga innan de försvinner då inga telebolag längre investerar i denna gamla och dyra tekniken.

Vad är då chatt, jo det är ett verktyg för direktkommunikation på samma sätt som SMS i gamla telefonvärlden men via Internet. Det är mycket effektivare och smartare med både text, bild, video och röst inkluderat och även möjlighet till krypterad, privat kommunikation. Chatten kan du hitta i många appar och det finns mängder av olika. Den finns även inkluderat på många företags hemsidor när du surfar med webbläsaren.

Vill du prova så finns Facebooks messenger som använder ditt Facebook konto eller den krypterade Whatsapp som är kopplade till de tidigare telefonnumren. Den tidiga Skype som tagits över av Micriosoft finns fortfarande men har svårt att hänga med i utvecklingen.

Röststyrnig

Röststyrning

Röststyrning är en teknik som kommer starkt. Allteftersom AI blir en del av systemen så kan de lära sig och förbättra röststyrningen kontinuerligt. Google är det företag som kommit längst eftersom de har störst resurser. Med Google Home kan du inte bara styra snart sagt all din utrustning hemma utan du kan också få information om både aktuella saker som tiden eller väder och vind på specifika platser men också om kunskaper som finns lagrad på nätet, till exempel recept, matematiska operationer eller vilka TV-program som finns tillgängliga. Du kan också få påminnelser såsom timers eller väckning på bestämda tider med signal eller musik.

Röststyrning är väldigt beroendeframkallande och har man väl börjat använda det så blir det mer och mer allteftersom man upptäcker nya funktioner. En mycket användbar funktion som Google implementerat är översättning. Du säger bara att du vill översätta till ett önskat språk så kommer högtalaren att lyssna och översätta allt du säger men även svar du får på det andra språket. På det viset kan Google hjälpa dig att kommunicera med någon utan att ni kan varandras språk,

Internet

Internet

Det som gjort och gör datorer så användbara är när de på ett enkelt sätt kan kommunicera med varandra. Till att börja med hade varje leverantör sitt sätt att kommunicera och kunde oftast bara tala med sina egna produkter. Detta blev ett problem när antalet datorer växte och skolorna i USA drog då igång ett projekt för att skapa en standard. Denna standard som kom att kallas för Internet byggdes för cirka 50 år sedan på 1960 och 70-talet. Under 80-talet började företag koppla sig på och under 90-talet blev det den gemensamma standard som alla använder idag.

I början skedde den större delen av denna kommunikation över kabel, kopparkablar på mindre avstånd och fiber på längre avstånd. Efterhand började trådlösa system dyka upp och dessa marknadsfördes och standardiserades under varumärket Wi-Fi. I början med låga hastigheter men med åren har trådlös kommunikation kommit upp i samma hastigheter som trådad och används idag av de flesta datorer, TV:s  och telefoner på kortare avstånd.

Defero har skrivit en bok som i detalj beskriver denna utveckling och de system som ligger bakom den stora succe som Internet blivit. Du kan beställa med knappen här nedanför.

Internetteknik

Vår bok om Internetteknik

Boken svensk.webp

Boken innehåller en enkel beskrivning av hur lokala nätverk och Internet är uppbyggda och fungerar. Den är främst avsedd som en introduktion för personer med ett tekniskt intresse som till exempel helpdeskpersonal som vill fördjupa sina kunskaper inom området.

Den är också till stor hjälp för personer som har andra skäl av att förstå tekniken som exempelvis ledningsgrupper, ägare eller säljare. Även vanliga användare har stor nytta av förståelsen om Internet och dess infrastruktur som förmedlas tydligt och enkelt i boken.

bottom of page