top of page

Hemautomation leverantörer

Vi nämner här de stora leverantörerna av Zigbeeprodukter i Sverige. Samtliga är utprovade och fungerar väl med den tidigare beskrivna leverantörsoberoende Hemautomationen. 

Samtliga tillverkare levererar egna gateways mellan Wi-Fi och Zigbee vilket krävs för att uppnå inte standardiserade specialfunktioner inbyggda i produkterna. Dessa behövs dock inte för standardfunktioner utan produkterna kan styras direkt från den oberoende hemautomationen. Vill man använda Home Assistant men ändå ha full funktion finns integrationer mot samtliga dessa gateways i Home Assistant utöver de hundratals integrationer som finns tillgängliga

Samtliga har också inbyggt stöd för röststyrning med till exempel Google Home, Amazons Alexa  eller Apples Homekit. Sedan finns också integrationer mellan de olika systemen som till exempel Google Home har en integration med Samsung Smartthings. Så det är bara att sätta igång och testa.

Philipshue.png
Philips Hue.jfif

Philips Hue

Philips var tidigt ute på marknaden med kvalitetsprodukter och ett väl genomarbetat koncept. De var tidiga med att använda det standardiserade protokollet Zigbee. 
Philips arbetar i stort sett bara med belysning men har ett brett utbud i det området. När det gäller röststyrning har man integrationer till samtliga stora tillverkare. 

Kärnan i Philips system är som i de flesta andra en gateway som kopplas in till din Internetrouter med kabel. Philips gateway har inte Wi-fi inbyggd så gatewayen måste anslutas med kabel vilket begränsar placeringen något. 

Philips enheter sätter du i parningsläge genom att hålla ner en reset knapp som finns i ett litet hål på alla enheter. För lamporna håller man ned båda knapparna på en zigbeeströmbrytare som man håller intill lampan.

IKEA.png
IKEA.jpg

IKEA Trådfri

IKEA håller sin linje och har ett produktserie för hemmet med lågt pris, de flesta produkter ligger runt hundralappen. Även IKEA har fokus på belysning men har även en andra produkter som elektriska gardiner och designade armaturer.

IKEA har en egen gateway för styrning och automatisering och de använder Zigbee protokollet. IKEA har som Philips valt att enbart ansluta gateway med kabel.

IKEA är enkel och har en del begränsningar, bland annat saknar rörelsesensorn ljus och temperaturdetektor som Philips har, dessutom går den endast att aktivera med två minuters mellanrum vilket i en normal uppsättning inte är något problem men vid speciella behov kan bli det. Batteritiden är också sämre än Philips men som sagt har enkelhet och pris har varit i fokus.

Installation är också relativt enkel och för att parkoppla har man på de flesta enheterna en knapp som skall tryckas in 4 gånger, för att återställa lamporna tänder man dem kort sju gånger. 

Samsung smart.png
Samsung.webp

Samsung Smart Things

Samsung har betydligt fler produkter eftersom de har en bredare produktportfölj, de har också satsat på Zigbee och har en egen gateway som kan kontrolleras från en app i Smartphonen. Samsung har valt att ha Wi-fi i sin gateway vilket ger en större frihet vid placering. För den som har en Samsung TV får man en bra integration med denna.

Samsung ligger prismässigt som Philips men har ett betydligt bredare utbud av produkter såsom givare och switchar, dock inga lampor. Samtliga av Samsungs enheter paras genom en resetknapp på enheten.

Smartthings har en egen röststyrningsfunktion som dessvärre är fokuserad på att styra Samsungs egna produkter och integrationerna mot andra system som Google är svaga, till exempel finns ingen Google assistans app till Samsungs TV-apparater och integrationen mot Google Home är bristfällig så för en fulländad röststyrning av TV:n skall man nog välja en Android TV med Google Assistant.

Aqara.png
Aqara.jpg

Aqara Smart Home

Ett företag som säljer mycket Zigbeeprodukter är Xiamo med sitt varumärke Aqara. De har framförallt utmärkt sig med ett lågt pris och ett brett utbud av väl fungerande produkter. De tillverkar all slags hemautomation och har även produkter för Z-wave och Wi-fi. 

Samtliga av Aqaras enheter paras genom en resetknapp på enheten.

bottom of page